Get Adobe Flash playerMobiilitietoturvavinkkejä kuluttajille ja pienille organisaatioille
Lue tehokkaita vinkkejä ja ota mobiililaitteesi tietoturva haltuun!

Tällä sivulla tarjoamme tehokkaita ja hyödyllisiä mobiilitietoturvavinkkejä kuluttajille, pienille organisaatioille ja kenelle tahansa mobiililaitteiden sekä matkapuhelinten tietoturvasta kiinnostuneille. Sivumme on ollut Suomen haetuin mobiililaitteiden tietoturvaa käsittelevä sivusto jo vuodesta 2010 lähtien (Lähde: Google) ja sitä on käytetty lähteenä useasti eri medioissa (mm. MTV3, YLE, Aamulehti, Turun Sanomat) sekä muissa sivustoissa (mm. Puolustusministeriön Turvallisuuskomitean Kodin Kyberopas ja Turun Yliopiston tietoturvaopas).

Älypuhelimet ja toisinaan myös tablet-taulutietokoneet ovat pienikokoisia ja usein arvokkaita laitteita joihin tallennetaan paljon erilaista tietoa. Osa tiedoista saattaa olla luottamuksellista tai muuten arvokasta. Pienen kokonsa vuoksi laitteita kuitenkin katoaa ja niitä varastetaan jopa viisitoista kertaa enemmän kuin perinteisiä kannettavia tietokoneita. Älypuhelimet maksavat usein satoja euroja, mutta varsinkin työpuhelinten suojaamaton tieto on kaikkein arvokkainta pääomaa.


Mobiilitietoturvan merkitystä ei vielä 2020-luvullakaan usein tiedosteta ja laitteisiin tallennettua luottamuksellista tietoa katoaa tai joutuu monesti vääriin käsiin. Mobiililaitteita käytetään usein myös maksamiseen ja niinpä tietoturvariskit myös sen kautta ovat lisääntyneet. Jos huomioit muutamia seikkoja ennen älypuhelimesi varsinaista käyttöönottoa, niin saatat säästyä usealta ikävältä tilanteelta. Oletko valmistautunut siihen, että miten toimit jos laitteesi:
 • Häviää?
 • Rikkoutuu?
 • Anastetaan?
 • Hävittää tärkeitä tietoja?
 • Saastuu haittaohjelmalla?
 • Päätyy luvattomalle käyttäjälle?
Mobiilitietoturvavinkkimme
Olemme kirjanneet alle hyödyllisiä ja tärkeitä vinkkejä älypuhelinten käyttäjille laitteiden tietoturvalliseen käyttöön ja vinkkejä noudattamalla olet hyvin valmistautunut yllä mainittuihin tilanteisiin. Vinkkien avulla voit ennaltaehkäistä monta ikävää tilannetta kuten evätä puhelimesi luvattoman käytön, suojata laitteeseesi tallennetut luottamukselliset tiedot, ehkäistä väärinkäytöstä syntyvää puhelinlaskua ja parhaassa tapauksessa saada kadonnut laitteesi jopa takaisin. Päivitämme vinkkejämme säännöllisesti ja uusimmat vinkit kannattaa palata tarkistamaan.

Mobiilitietoturvapalvelumme
Kaikkia vinkkejämme ei voida soveltaa suoraan organisaatiomaailmaan ja organisaatioita suosittelemmekin tutustumaan myös mobiiliasiantuntijaneuvonta ja mobiilitietoturvakoulutus palveluihimme. Palvelumme auttavat yrityksenne mobiilitietoturva-asioissa ja tarjoavat apua fyysisen, hallinnollisen ja teknisen mobiilitietoturvan hallintaan. Avullamme varmistatte käyttäjillenne tietoturvallisen ja oikeaoppisen mobiililaitteiden käytön soveltuen omiin ympäristöihinne ja käyttötarkoituksiinne. Palveluissamme perehdymme mobiilitietoturvaan syvemmin ja käsittelemme esimerkiksi seuraavia aiheita:
 • Varkaudenhallinta
 • Mobiilihaittaohjelmat
 • Mobiilitietoturvasovellukset
 • Mobiililaitteiden etähallinta
 • Langattomien tekniikoiden tietoturva
 • Mobiililaitteiden poikkeus ja vikatilanteet
 • Mobiililaitteisiin tallennettujen tietojen suojaus
 • Organisaation mobiilitietoturvasuunnitelma (sis. fyysinen, hallinnollinen, tekninen tietoturva)

Tutustu palveluihimme!
Kysy mobiilitietoturvakoulutuksiamme!

Mobiililaitteiden tietoturva

Mobiilitietoturvavinkit

Vähintään seuraavat seikat kannatta huomioida ja tarkistaa ennen älypuhelimesi käyttöönottoa.

1. Vaihda SIM-korttisi PIN-koodi
PIN-koodi on puhelinliittymäsi SIM-kortin tunnusluku. Sitä käyttämällä voit estää SIM-korttisi ja liittymäsi luvatonta käyttöä. Älä koskaan käytä SIM-kortissasi operaattoreiden asettamia alkuperäisiä PIN-koodeja kuten 0000 tai 1234. Ne ovat helposti arvattavissa ja jos luvaton käyttäjä arvaa PIN-koodisi, niin hän voi käyttää liittymääsi ja muodostaa sinulle puhelinlaskua. Huomioi myös, että PIN-koodiksi voit usein asettaa pidemmän numerosarjan kuin neljä numeroa.

2. Käytä puhelimesi suojakoodia tai salasanaa
Useimmista puhelimista löytyy ns. suojakoodi- tai salasanaominaisuus. Suojakoodi tai salasana on laitekohtainen tunnus jota käyttämällä voit evätä puhelinlaitteesi ja sen eri toimintojen luvattoman käytön sekä tarvittaessa myös hallita laitettasi etänä. Suojakoodilla tai salasanalla voit esimerkiksi lukita laitteesi niin, että ainoastaan syöttämällä koodin saat laitteesi auki. Älä koskaan käytä puhelimessasi suojakoodeja kuten 12345 tai 00000. Ne ovat helposti arvattavissa ja jos luvaton käyttäjä arvaa suojakoodisi, niin hän voi käyttää puhelintasi ja päästä käsiksi laitteeseesi tallennettuihin tietoihin sekä muodostaa sinulle puhelinlaskua. Jos puhelimesi sallii, niin keksi itsellesi laitteesi käyttöä varten vahva salasana tai vähintään pitkä numeerinen suojakoodi. Vahva salasana koostuu isoista ja pienistä kirjaimista, numeroista ja erikoismerkeistä sekä on pituudeltaan vähintään 12 merkkiä pitkä. Aseta mobiililaitteestasi myös salasanan automaattinen lukitus päälle. Automaattinen lukitus estää ulkopuolisia käyttämästä laitetta, jos se varastetaan tai se katoaa. Aseta lukitukselle sopiva viiveraja, esimerkiksi minuutti. Älä unohda salasanaa, sillä useimmiten puhelimissa ei ole "takaovia" joilla unohtunut salasana voidaan palauttaa. Ainoa keino on resetoida laite jolloin kaikki siihen tallennetut tiedot häviävät. Useissa kosketusnäytöllisissä älypuhelimissa on mahdollista käyttää myös suojakoodin tai salasanan lisäksi ns. kuviolukkoa. Huomioi kuitenkin, että kosketusnäytöllisten puhelinten sileästä ja kiiltäväpintaisesta näytöstä voi luvaton käyttäjä päätellä kuviosalasanan näyttöön tahriintuneista sormenjäljistä. Älä sekoita toisiinsa PIN-koodia ja suojakoodia/salasanaa. PIN-koodilla suojaat puhelinliittymääsi ja suojakoodilla/salasanalla puhelinlaitettasi. PIN-koodiin liittyvissä ongelmissa käänny matkapuhelinoperaattorisi puoleen ja suojakoodiin ja salasanaan liittyvissä lue laitteesi manuaali, etsi apua laitevalmistajalta tai laitteesi jälleenmyyjältä.

3. Tee puhelimesi tiedoista varmuuskopio
Tiedot puhelimesi osoitekirjasta, muistiinpanosi, valokuvasi ja muut tiedot puhelimessasi voidaan useimmiten pelastaa vaikka laitteesi olisikin hävinnyt tai rikkoutunut jos tiedoistasi on tehty varmuuskopio. Useimmista älypuhelimista voidaan tehdä varmuuskopio esimerkiksi puhelimen valmistajan omilla ohjelmilla tai erikseen asennetuilla sovelluksilla. Varmuuskopio voidaan tarvittaessa palauttaa uuteen tai korjattuun laitteeseen. Varmuuskopion voit tehdä tietokoneelle, puhelimen muistiin, muistikortille tai langattomasti erilaisiin pilvipalveluihin ja se kannattaa tehdä säännöllisesti. Älä kuitenkaan koskaan tee varmuuskopiota puhelimen salaamattomalle tai suojaamattomalle muistikortille, sillä muistikortti voidaan helposti irroittaa puhelimesta ja sen tiedot lukea tai kopioida toisella puhelimella tai tietokoneella. Varmuuskopiointisovellus Applen iPhone puhelimille on iTunes ja Googlen Android puhelimista voidaan tehdä täydellinen kopio eli ns. levykuva Nandroid backup -tekniikalla esimerkiksi ilmaisella ja vaihtoehtoisella TWPR:llä palautusosiolla. Erilaisilla pilvipalveluilla voit myös ottaa käyttöön puhelimesi tietojen automaattisen synkronoinnin etäpalvelimelle. Etäpalvelimelle voit esimerkiksi automaattisesti synkronisoida puhelimesi valokuvat, videot ja muut tietosi. Vaikka puhelimesi olisikin hävinnyt tai rikkoutunut, niin etäpalvelimelle synkronoituja tietojasi voit silti tarkastella myöhemmin esimerkiksi tietokoneellasi. Pilvipalvelu tietojen synkronointiin Applen iPhone puhelimille on iTunes ja Googlen Android puhelimille Google Drive. Useampien älypuhelinalustojen kanssa yhteensopivia ilmaisia ja turvallisia pilvipalveluita ovat Sync.com ja pCloud.

4. Kirjoita yhteystietosi puhelimesi takakanteen ja tallenna ne esitettäväksi näytölle
Usein puhelinten takakannessa on tyhjää tilaa joka kannattaa hyödyntää kiinnittämällä siihen laitteen omistajan yhteystiedot. Näin ystävällinen puhelimen löytäjä voi olla yhteyksissä sinuun löytäessään kadonneen laitteesi. Tulosta yhteystietosi selkeäksi ja kiinnitä ne puhelimesi takakanteen. Kirjoita yhteystietoihisi myös mahdollisen työ-, varaliittymäsi- tai läheisesi puhelinnumero, niin löytäjä voi yrittää tavoittaa sinua soittamalla tai lähettämällä tekstiviestin. Osa puhelimista tarjoaa myös mahdollisuuden esittää yhteystietosi puhelimen näytöllä. Puhelimen näytöllä yhteystietosi ovat helposti havaittavissa mikäli löytäjä käynnistää laitteen. Huomioi kuitenkin, että jos kiinnität yhteystietosi puhelimeesi tai tallennat ne näkyväksi puhelimesi näytölle, niin tällöin myös laitteen suojakoodi- tai salasanalukitusominaisuus on tietoturvasyistä suositeltavaa ottaa käyttöön (ks. kohta 2).

Yhteystiedot puhelimen näytöllä     Yhteystiedot puhelimen takakannessa
Yhteystiedot puhelimen näytölle heijastettuna ja takakanteen kiinnitettynä

5. Käytä varkaudenhallintajärjestelmää

Hyvä varkaudenhallintajärjestelmä suojaa puhelintasi ja sen avulla voit hallita laitettasi etänä vaikka se olisikin jo kadonnut tai anastettu. Varkaudenhallintajärjestelmät jaetaan pääsääntöisesti puhelinvalmistajien omiin etähallintajärjestelmiin ja erikseen asennettaviin sovelluksiin. Hyvä varkaudenhallintajärjestelmä kannattaa ottaa käyttöön, sillä sillä voit esimerkiksi lukita puhelimesi etänä, tyhjentää laitteesi tiedot etänä, jäljittää sen sijaintia ja saada luvattoman käyttäjän yhteystiedot selville poliisin rikostutkintaa varten. Hyvällä varkaudenhallintajärjestelmällä voit myös evätä luvattomalta käyttäjältä mahdollisuuden lukea puhelimeesi tallennettuja tietoja kuten sähköpostejasi, tekstiviestejäsi, multimediaviestejäsi tai muistiinpanojasi. Sillä voidaan myös estää käyttämästä puhelimen eri ohjelmia kuten kalenteria ja näin evätä esimerkiksi luvatonta kalenterimerkintöjen tarkastelua. Useimmat älypuhelinvalmistajat tarjoavat ilmaisia tietokoneen Internet-selaimella käytettäviä etähallintajärjestelmiä. Applen iPhonelle löytyy Find my iPhone ja Googlen Android puhelimille Find My Device.

6. Suojaa puhelimeesi tallennetut salasanat
Puhelimeen on kätevää tallentaa salasanoja ja puhelimessa ne kulkevat helposti aina mukana. Jos tallennat puhelimeesi salasanoja, niin käytä siihen tarkoitukseen luotuja salasanaohjelmia. Älä tallenna salasanoja puhelimeesi ellet ole suojannut niitä salasanaohjelmalla. Salasanaohjelma voi olla asennettuna laitteessasi valmiina tai sellainen voidaan asentaa siihen erikseen. Ohjelmat tallentavat salasanasi puhelimesi kryptattuun ja tietoturvalliseen tiedostoon, joka suojataan salasanalla niin, että kukaan ulkopuolinen ei pääse lukemaan niitä. Sijoita hyvään salasanaohjelmaan, jossa käytetään vahvoja ja tunnettuja salausalgoritmeja (esim. AES, Blowfish, Serpent, Twofish tms.). Keksi itsellesi ohjelman käyttöä varten mieluiten vähintään kaksitoista merkkiä pitkä vahva salasana. Vahva salasana koostuu isoista ja pienistä kirjaimista, numeroista ja erikoismerkeistä. Älä unohda salasanaa, sillä useimmiten salasanaohjelmissa ei ole "takaovia" joilla unohtunut salasana voidaan palauttaa. Ainoa keino on resetoida salasanaohjelma tai asentaa se uudelleen jolloin kaikki salasanaohjelmaan tallennetut tiedot häviävät. KeePass on erinomainen useampien älypuhelinalustojen kanssa yhteensopiva avoimen lähdekoodin ilmainen salasanaohjelma, josta on tehty versiot myös mm. Windows, Mac OS X ja Linux työpöytäkäyttöjärjestelmille.

Suojattu mobiililaite

7. Suojaa puhelimeesi tallennetut luottamukselliset tiedot
Jos tallennat puhelimeesi erilaista luottamuksellista tietoja tai tiedostoja, niin on tärkeää suojata ne siihen tarkoitetulla tietojensalausohjelmalla. Tietojensalausohjelmat kryptaavat ja suojaavat luottamukselliset tiedostot puhelimessasi ja sen muistikortissa niin, että kukaan ulkopuolinen ei pääse lukemaan niitä. Useimmissa älypuhelimissa on käyttöjärjestelmään rakennettu tietojensalausominaisuus, jolla voidaan automaattisesti salata kaikki laitteen tiedot sen ollessa lukittuna suojakoodilla tai salasanalla (ks. kohta 2). Käytä puhelimessa valmiina olevaa tietojensalausohjelmaa, lukitse laitteesi säännöllisesti suojakoodilla tai salasanalla tai sijoita hyvään ulkopuoliseen ohjelmaan. Sijoita ohjelmaan jossa käytetään vahvoja ja tunnettuja salausalgoritmeja (esim. AES, Blowfish, Serpent, Twofish tms.). Keksi itsellesi ohjelman käyttöä varten mieluiten vähintään kaksitoista merkkiä pitkä vahva salasana. Vahva salasana koostuu isoista ja pienistä kirjaimista, numeroista ja erikoismerkeistä. Älä unohda salasanaa, sillä useimmiten tietojensalausohjelmissa ei ole "takaovia" joilla unohtunut salasana voidaan palauttaa. Ainoa keino on resetoida tietojensalausohjelma tai asentaa se uudelleen jolloin kaikki ohjelmaan tallennetut tiedot häviävät. Ilmainen ja tunnetun Veracrypt salausohjelman kanssa yhteensopiva tietojensalausohjelma Googlen Android laitteisiin on esimerkiksi EDS - Encrypted Data Storage. Maksullinen vastaava, myös Veracryptin kanssa yhteensopiva iPhone sovellus on esimerkiksi  Disk  Decipher.

8. Suojaa puhelimesi haittaohjelmilta
Älypuhelimet ovat kuin pienoistietokoneita joihin voidaan asentaa hyötyohjelmia, mutta 
kuten tietokoneisiin, niin hyötyohjelmien lisäksi niihin voi asentua myös erilaisia haittaohjelmia. Haittaohjelmat hyödyntävät laitteiden haavoittuvuuksia, palvelevat niiden valmistajien käyttötarkoituksia ja aiheuttavat yleensä ongelmia laitteille ja niiden käyttäjille. Haittaohjelmat puhelimessasi kuten virukset, troijalaiset ja vakoiluohjelmat voivat rikkoa laitteesi, hävittää tai lähettää siitä luvattomasti tietoja, muodostaa liittymääsi puhelinlaskua sekä valvoa ja vakoilla laitteesi käyttöä. Pidä puhelimesi ohjelmisto päivitettynä, asenna ohjelmat ainoastaan luotettavista lähteistä ja huomioi mitä käyttöoikeuksia hankkimasi ohjelmat asennusvaiheessa sekä käytettäessä vaativat. Lisäksi puhelimessa käytetyt sovellukset on syytä päivittää säännöllisesti ja jos tallennat laitteen sovelluskauppaan luottokortitietosi, käyttöön kannattaa ottaa vähintään ajoittainen ostosten vahvistaminen. Virran sammuttaminen estää haittaohjelman toiminnan ja puhelimen palauttaminen tehdasasetuksiin riittää yleensä poistamaan sen. Harkitse myös haittaohjelmien torjuntaohjelmien ja palomuurin hankintaa. Haittaohjelmien torjuntaohjelma on erityisen suotavaa asentaa Googlen Android-alustaa käyttäviin laitteisiin. Eräs Androidin tehokkaimmiksi todettu (Lähde: AV-Test, The independent IT-Security Institute, syyskuu 2019) ilmainen haittaohjelmien torjuntaohjelma on esimerkiksi Bitdefender Mobile Security 3.3.

9. Älä lainaa puhelintasi tuntemattomalle
Mikäli tuntematon henkilö pyytää lainaksi puhelintasi, vaikkakin vain hetkeksi, kannattaa lainaamista harkita hyvin tarkkaan aina tilanteen mukaan. Valveutunut väärinkäyttäjä voi nopeasti jakaa eteenpäin laitteeseen tallennettuja luottamuksellisia tietojasi tai aiheuttaa tuntuvia kuluja puhelinlaskuusi esimerkiksi soittamalla ns. ryhmäpuhelun. Puhelimeen tallennettujen luottamuksellisten tietojen luvatonta tarkastelua voit ehkäistä suojaamalla tiedot tietojensalausohjelmilla (ks. kohta 7). Ohessa esimerkkitapaus luvattomasta puhelinlaskun synnyttämisestä Aamulehdessä vuodelta 2012.

10. Soita kadonneeseen puhelimeesi

Jos puhelimesi on kadonnut, niin soita siihen välittömästi mahdollisella vara- tai lainapuhelimella. Puhelimeesi saattaa vastata ystävällinen henkilö jonka kanssa voit sopia laitteesi noudon. Useat laitteet sallivat puheluihin vastaamisen vaikka puhelin olisikin lukittuna suojakoodilla tai salasanalla (ks. kohta 2).


11. Tee kadonneesta puhelinliittymästäsi soitonsiirrot
Jos puhelimesi on kadonnut ja omistat varapuhelimen sekä varaliittymän, niin soita operaattorisi asiakaspalveluun ja pyydä asiakaspalvelua tekemään kadonneesta liittymästäsi ns. välitön soitonsiirto varaliittymääsi. Välitön soitonsiirto ohjaa kaikki liittymääsi tulevat puhelut varaliittymääsi. Näin et menetä kadonneeseen liittymääsi soitettuja puheluita ja kadonneen puhelimesi löytäjä voi yrittää tavoittaa sinua soittamalla kumpaan tahansa liittymistäsi. Soitonsiirtoja voit usein tehdä myös itse puhelimestasi käsin tai operaattorisi liittymänhallintasivuille kirjautumalla. Tunnukset ja ohjeet kirjautumiseen saat omalta operaattoriltasi. Jos käytät viestimiseen puhelimeesi asennettua pikaviestintä (esim. WhatsApp, Viber tms.), niin voit jatkaa pikaviestimen käyttöä asentamalla sen varapuhelimeesi ja kirjautumalla omilla pikaviestintunnuksillasi sovellukseen.

12. Ilmoita kadonnut puhelimesi operaattorillesi
Jos puhelimesi katoaa tai se varastetaan, niin voit sulkea puhelinliittymäsi väliaikaisesti oman operaattorisi asiakaspalvelusta. Muista, että olet vastuussa liittymäsi väärinkäytöstä ja kuluista siihen asti, kun ilmoitat katoamisesta operaattorille. Liittymäsi ollessa väliaikaisesti suljettuna ei kukaan ulkopuolinen voi käyttää sitä. Voit kuitenkin itse avata liittymäsi uudestaan koska tahansa haluat operaattorisi asiakaspalvelusta. Huolimattomasta puhelimen tietoturvallisesta ylläpidosta ja siitä seuranneesta luvattomasta käytöstä puhelimen omistaja vastaa lähtökohtaisesti usein itse. Ohessa esimerkkitapaus luvattomasta puhelimen käyttämisestä ja siitä syntyneistä kuluista kuluttajariitalautakunnasta vuodelta 2014. Liittymän väliaikainen sulkeminen kannattaa kuitenkin tehdä ainoastaan silloin, jos epäilet liittymälle muodostuvan välitöntä puhelinaskua sen luvattomasta käytöstä tai epäilet, että luvattomalla käyttäjällä on välitön pääsy puhelimeesi tallentamiisi luottamuksellisiin tietoihin, sillä huomioi, että jos suljet liittymäsi, niin myös liittymän data- ja tekstiviestiyhteydet katkaistaan etkä voi enää sen jälkeen etähallita puhelintasi millään varkaudenhallintajärjestelmällä (ks. kohta 5). Operaattorisi asiakaspalvelusta voit myös tarkistaa onko liittymääsi käytetty luvattu ja jos on, niin milloin viimeksi ja mihin tarkoituksiin sekä kuinka paljon mahdollista laskusaldoa liittymääsi on kertynyt.

13. Ilmoita kadonnut puhelimesi poliisille
Ennen puhelimesi käyttöönottoa tallenna itsellesi muistiin laitteesi IMEI-koodi. IMEI-koodi on sarjanumero, joka yksilöi puhelimesi matkapuhelinverkossa. Koodi on kirjoitettuna usein laitteesi myyntipakkaukseen ja saat sen selville myös näppäilemällä puhelimellasi useimmissa laitteissa toimivan koodin *#06*. Jos ilmoitat puhelimesi poliisille kadonneeksi tai varastetuksi ja toimitat heille laitteesi IMEI-koodin, niin viranomaiset ilmoittavat tiedon kotioperaattorillesi joka välittää tiedon eteenpäin automaattisesti muille Suomalaisille matkapuhelinoperaattoreille. Puhelimesi käyttö estetään sen jälkeen kaikkien Suomalaisten matkapuhelinoperaattoreiden verkoista. Tieto välitetään myös automaattisesti eteenpäin kaikille niille ulkomaisille operaattoreille jotka ovat listautuneena ns. kansainväliseen CEIR-rekisteriin ja laitteesi käyttö estetään myös niiden operaattoreiden matkapuhelinverkoista. Esimerkiksi monet länsimaiset operaattorit ovat listautuneena kyseiseen rekisteriin. Minkään CEIR-rekisteriin listautuneen makapuhelinoperaattorin SIM-kortti ei sen jälkeen toimi kadonneessa puhelimessasi. Joissain tapauksissa voit saada laitteesi jopa takaisin jos uusi käyttäjä huomaa, että puhelimesi ei toimi yhdenkään operaattorin matkapuhelinverkossa ja on yhteyksissä omaan kotioperaattoriinsa. Operaattorilla todetaan puhelin kadonneeksi tai anastetuksi ja joissain tapauksissa viranomaisen välityksellä ollaan yhteydessä laitteen alkuperäiseen omistajaan.

14. Puhelimesta luopuminen
Mikään mobiililaite ei ole ikuinen ja jossain vaiheessa laite tulee elinkaarensa päähän. Silloin puhelimeen ei enää luoda uusia ohjelmistopäivityksiä, eikä laitteen tietoturva-aukkoja korjata. Puhelimesta tulee tällöin turvaton käyttää. Viimeistään silloin kannattaa hankkia uusia puhelin. Kun luovut vanhasta laitteesta, niin tyhjennä puhelimen muisti sekä sen muistikortti, poista pilvipalveluissa käytetty puhelin pilvipalveluiden laitelistalta ja palauta laite tehdasasetuksiin.

Lukko

 

Suomen Mobiiliasiantuntijat
+358 45 320 3302
suomen (ät) mobiiliasiantuntijat.fi
www.mobiiliasiantuntijat.fi
Y-tunnus 
2326896-6
Päivitetty maaliskuu
2020